2009. január 7., szerda

Hazai terepen

Az Újév előtti pár napon végre megérkezett a tartós hideg, így beindulhattak a hazai pályák hóágyújai is. Elsőnek Mátraszentistván nyitott, elismerés a teljes ottani gárdának, minden erejüket megfeszítve még karácsonykor is dolgoztak, hogy mihamarabb nyithasson a pálya. Köszönet. Az útvonal google-maps alaján. Sajnos az idő nem volt elég ahhoz, hogy nagyobb szakaszt is befújjanak és mivel mindenkinek viszketett már a talpa egy jó kis csúszásra, irdatlan embertömeg jelent meg a pályán. A rövid, kicsi kihasználható terület és a tömeg együtt kemény sorban állást eredményezett, de meglehetős türelemmel viselték a megjelentek. Délutánra a lokál-matadorok kiraktak egy hordozható table-top(?)-ot egy fél órára, azon lehetett játszani, majd megunták, hogy más is használja rajtuk kívül és leszerelték :-O Érdekes. Bár mára már egész nagy része meg van nyitva a pályáknak és a fórum szerint nyoma sincs a tömegnek (hétköznap), de ezen tapasztalatok alapján és mivel esti csúszás is csak hétvégén van, én szinte biztosan nem megyek többet a síparkba. Pedig jó kis hely lenne, kár...
A másik, már idén is többször meglátogatott hely a visegrádi Nagyvillám pályája. Ez a kis hely számomra a leghangulatosabb hazai pálya. Nagyon közel van, elhelyezkedése miatt leginkább csak hóágyúzott, de valamiért az országban a legjobb minőségű mesterséges hóval borított, ám ami számomra legfontosabb, amíg a hó kitart, egész héten lehetőséget ad esti csúszásra 21 óráig. Igen. Pici. Viszont tökéletes kezdők oktatására és arra, hogy a hétvégi nagyobb helyek látogatásáig megtartsd a kondidat. Amit hiányolok az egy kis park rész szerekkel (pár ugrató van ugyan, de ezek hely hiányában nem az igaziak), de remélem a közeljövőben ezt is orvosolják majd. Mindenkinek kezdőnek ajánlom a helyet, a kezelők többsége igen segítőkész, figyelnek, kedvesek. Igazi családi pálya, ennek megfelelően sok kicsivel találkozhattok, ügyeljetek rájuk!
Idén ugyan még nem jártunk Kékestetőn, tél elején egy vihar sajnos tönkretette a felvonót, de ma már üzemelnek így jövő héten megnézzük, hisz ez a másik Budapestről még időben elérhető hely, ahol van hétköznap éjszakai csúszás. Kiváncsi vagyok, hogy sikerült a felvonó átalakítás, a honlap szerint már csákányos a felvonó. Tavaly kritikán aluli volt a felvonó alatti szakasz kezelése, kezdőknek esélyük sem volt a feljutásra, az idei képek biztatóak, szélesnek és egyenesnek tűnik, remélem a valóságban is az lesz, jövő szerdán meglátjuk!
Csapadékra nincs sok kilátás, de a hideg még minimum egy hétig marad, így ha marad a hóágyúzás, a pályákon jó minőségű havon lehet elérhető közelségben lábat növeszteni, készülni a hétvégi vagy egyéb többnapos túrákra, úgyhogy hajrá Magyar, a lehetőség adott, tessék kihasználni amíg lehet!

Nincsenek megjegyzések: