2008. december 15., hétfő

Hochkar, idén először

Szokás szerint az utolsó pillanatban döntve, de ezen a hétvégén Hochkar lett a cél. Bár Turrachra ismét nagy havat jósolt a snow-forecast, Hochkarra pedig csak kb. 10 centit, Ricsiék viszont csak egy napra, a közelbe akartak menni, így a 2 napos lehetőség miatt, mégis inkább az utóbbi mellett döntöttem.
Hochkar is elöl van a kedvenc listámon, itt kezdtem havon csúszni, legtöbbször itt is ideálisak a feltételek, a csapat is jó szokott lenni, a szállás mindig kiváló, szóval jó az esély egy remek csúszásra.
Gábor 21:30-ig próbált, mire mindennel elkészültünk, pakolás, éjszakai autós meki, szokásos tötyi-pötyi már majdnem fél 11 volt. De legalább kevesen voltak az utakon.

Az útvonal. (Google Maps)
Az első szakasz, ahogyan azt a Tauplitz túránál leírtam, a szokásos M1 egészen a határig, majd az M1 folytatása osztrák oldalon, A4 egészen Bécsig. Bécs előtt az ÖMV finomítónál jobbra az S1. Az S1 végénél figyelj, a korábbiaktól eltérően maradj a külső sávban és kövesd a Sankt Pölten/Linz/A21/A1 irányt. Maradj az A21 majd A1-en és kb. 110 km múlva jobbra térj le az Ybbs kijáratnál, majd az elért körforgalomban a 4. kihajtónál (ami igazából a második, mert a 2. és 3. számú az a körforgalomnál lévő vendéglő kijáratai), a B25-ön tarts Weiselburg felé. Innen sajnos már végig falvakon át vezet az út. Ne térj le sehol a főútról Purgstall, Scheibbs, Gaming, Lunz am See majd Göstling am der Ybbs után néhány km. múlva, már előre jól kitáblázva meg is látod a letérőt Hochkrarra.
Ahogy a főútról lefordultál egy kiszélesített útra jutsz, nem véletlen van így kialakítva, itt autóból is vásárolhatsz bérletet a pályára. Nem kötelező itt meg venned, természetesen fent is találsz kasszát és sokszor az a jobb választás nagyobb sorok esetén. Nem kell végig állnod a sort, ha már van bérleted vagy fent akarsz váltani, balról óvatosan el lehet hajtani a pénztár bódék mellett. Nekünk most nem kellett bérletet venni, benne volt a túrában, de itt látható, hogy a felnőtt napi jegy az 30 (+2 csipkártya kaució)EUR jelenleg. Innen még jó pár perc autózás a pálya, de legtöbbször csodás látványban lesz részed a szerpentinről a völgy felé, nem kell sietni. Felfelé vigyázz, útközben lesz szűkület is és bár neked van elsőbbséged ezt nem mindig kapod meg :D
Felérve, ha teljesen kezdők is vannak veletek, érdemes rögtön az első (a legnagyobb) parkolót választani, mert a parkoló végében a Yo-schi bár és síiskola mögött közvetlenül található az oktató és gyerek kis-pálya. Ha időben érkeztek, még nincs kint a megtelt tábla és a parkolást irányító személyzet sem állít meg, akkor fel lehet menni a középső, de inkább egészen a Hochkarbahn alatti parkolóig. Itt nem lesz szükséged a kis hátizsákra, az autó közvetlen a liftek közelében lesz, hütte számtalan, jobbnál jobb ételekkel, italokkal.

Gáborral az én emlékeim szerint 2:20-kor parkoltunk le a Gasthof Zum Hammer parkolójában, ahol a következő napokban megszálltunk. Nem futottunk túl nagy tempót, de azért sikerült 4 órán belül maradni és közben legalább megnéztünk pár Californication epizódot is :D (ajánlom mindenkinek, nagyon vicces!) Gábor Anitával én Anita tesójával Péterrel és Gergővel aludtam egy apartmanban. Szegény Gergő Péter horkolásától kimenekült az előtéri ágyra, ahol persze én vertem jól fel az éjszaka közepi érkezéssel, bocsi Gergő ;)
A Gasthof zum Hammer ablakából
Éjszaka az úton is többször erősen havazott és reggel mikor felkeltünk, ez a gyönyörű látvány fogadott bennünket a szoba ablakból, ezért komoly reményekkel fűtve és egész jó reggeli készülődési szintidőt futva, már 10 körül a pályán voltunk.

Szebb mint jobb
Sajnos a remények elszálltak elég hamar. Bár a látvány lenyűgöző volt, mint majdnem mindig, a fák is vastagon havasak voltak, de sajnos a frissen esett hó vastagsága nem volt elég ahhoz, hogy jól elfedje a friss havat már régen látott pálya, több helyen is teljesen jeges felületét. Mindehhez borzasztó erős szél társult, ami csak elősegítette a jeges részek előbújását. A szél miatt a Hochkarbahn egész hétvégén, valamint több felvonó is időszakosan le volt zárva. A kevés hó miatt a funparknak is csak a felső része volt kiépítve.

Hochkar Ski MapA szombati napon azért, az igen erős széltől eltekintve, még egész jól lehetett, akár pályán kívül is csúszni, de persze ne gondoljatok igazi szűzhavas csúszásra. Leginkább ott voltak jó részek, ahol a szél összehordta a havat, szerencsére a szélvédett völgy részeken több helyütt is. Sok választás nem volt, szélvédett hely ilyenkor csak a Draxlerloch III. és V. sz. felvonójával elérhető pályák, amelyek inkább síelőknek valóak, és a Leckerplanról induló 10-es pálya, amely viszont most több részén is jó játszótérnek bizonyult. Ennek a résznek a közepén kettéválik a kezelt pálya és a közrefogott terület jó kis freeride rész (igaz, ha teljesen ki akarod élvezni, akkor az utolsó szakasz merdeke emelkedése miatt kis séta vár). A szél meglehetősen sok havat hordott be erre a részre, úgyhogy a felső útszakaszról bátran lehetett méretesebb ugrásokat is bevállalni a közrefogott teknőbe, jól ki volt párnázva :D. A helyenként majdnem ítéletidő miatt délben én is beültem a többiekkel hüttézni, jól esett a meleg gőzgombóc. Délután több időt töltöttünk a funparkban inkább, sikerült mindenkinek sérülés nélkül megúszni (ami nálunk már nagy szó:) Este, bár általában nagyon jól főznek vendéglátóink, most nem igazán lelkesített a választék, így Gáborral kikönyörögtünk magunknak egy ausztriai viszonylatban nagyon jónak számító pizzát és legurult pár Edelwiess is, no és persze megkaptuk a szokásos welcome drinket is, körte pálinka formájában. Vacsora után nem sokáig bírta a csapat, minket a nem túl sok alvás is, de igazán mindenkit kiszívott a viharos szél, elmaradt a pókercsata, már 10 felé ágyban voltunk.
Útban a Hasing-ra
Az előző este a snow-forecast által továbbra is jósolt szél sajnos másnapra is megmaradt, talán még tovább is erősödött. Hiába volt ilyen szép a látvány a felvonóról (jobbra), a viszonyok nem változtak, talán a több napsütés volt kis segítség, javított valamelyest a hőérzeten.
A Hasing orkánban





Ez a kép itt bal oldalon volt inkább jellemző a vasárnapra is :( Az egyre rosszabb viszonyok ellenére én inkább a több csúszást választottam, kihagytam az aznapi hüttézést és szinte egész nap a 10-es út környékén csúsztam. A végére azért sikerült kellő képen elfáradni, ezért és az akkorra már elviselhetőség határán lévő, a felvonók tetején tapasztalható orkán miatt, már csak kis elugrókkal megspékelt gödörbe ugrás, majd visszaséta verziónál maradtam. Összejött 1-2 szép blind és switch 180 grabek-kel, jó játék volt. Megbeszéltek szerint 4-kor találkoztunk a közép részen, írány vissza a ház, gyors fürdés, az elmaradhatatlan toast és az előirányzott 5 helyett ugyan fél órás késéssel, de még emberi időben indulás haza. Gábor sietett haza, ezért kicsit "nyomtuk neki" úgyhogy 21:01-kor már Budapesten voltunk, fél 11 után kicsivel pedig már én is otthon.
Ugyan Hochkart tényleg nagyon kedvelem és eddig sokkal több pozitív élményt nyújtott, mint negatívot, de sajnos a kíméletlen időjárási viszonyok és a tökéletestől távol eső hóviszonyok miatt ez a csúszás nálam csak 10/3 volt :(
Remélhetőleg legközelebb már az igazi Hochkar-ral találkozunk ismét.
Hajrá hó!!!

Nincsenek megjegyzések: